Menu Zavrieť

Dostupné možnosti prechodu na terasu

Posuvné alebo otváravé dvere na terasu?

Uvažujete o tom, aké dvere zvoliť na terasu? Vždy záleží na veľkosti stavebného otvoru, ale v praxi máte v podstate dve základné varianty – posuvné (HS PORTÁL/ PSK) alebo otváravé hliníkové/ plastové dvere. Každá varianta má svoje špecifiká, výhody aj nevýhody. V tomto článku sa pozrieme, aké terasové dvere si vybrať.

Klasické otváravé balkónové dvere

Klasické balkónové dvere tiež nazývané francúzske okná. Tieto otváravé dvere majú jednokrídlové alebo dvojkrídlové prevedenie. Dvere môžu byť z plastových alebo hliníkových profilov, z ktorých sa vyrábajú i okná.

  • Ekonomická varianta. V plastovom prevedení sa jedná o najlacnejšiu variantu. V hliníkovom prevedení je cena vyššia.
    Jednoduchá manipulácia. Balkónové dvere, či už plastové alebo hliníkové jednoducho ovládate kľučkou, rovnako ako u klasických okien.
  • Možnosť ventilácie. U plastových alebo hliníkových balkónových dverách je možno vetrať aj špárovo.
  • Priestor okolo dverí. Problém je, že potrebujete okolo dverí priestor na otváranie. Môžu sa otvárať buď dovnútra do bytu, alebo na terasu. V oboch prípadoch je potrebné nechať na ich otváranie priestor. Pokiaľ ale v malom byte či dome riešite každý centimeter, potom to môže byť problém.
  • Rozmery. Balkónové dvere je možné vyrobiť len do určitých rozmerov, pokiaľ chceme zachovať ich vysokú funkčnosť a bezproblémový chod.

Posuvné dvere

Posuvné dvere môžu byť buď sklopno-posuvné (PSK systém) alebo zdvižno-posuvné (HS portál). HS portál má bezbariérový prah, jedná sa v podstate o najluxusnejšiu variantu terasových dverí. Opäť môžete vyberať z plastových alebo hliníkových posuvných dverí. (Viac o systémoch PSK/ HS PORTÁL sa dočítate tu.)

  • Šetria priestor. Pri otváraní nemusíte odsúvať záclony ani nábytok, môžete využiť i priestor okolo dverí.
  • Jednoduchá manipulácia s použitím kvalitného kovania.
  • Posuvné dvere sa jednoducho ovládajú.
  • Veľké presklené steny a elegantný vzhľad. Posuvné dvere umožňujú mať veľké presklené steny a spojiť tak interiér so záhradou.
  • Vyššia cena. Oproti klasickým otváraným plastovým, či už hliníkovým dverám sú posuvné dvere drahšie.

Skôr než si balkónové dvere vyberiete, zájdite si priamo k svojmu dodávateľovi, a pozrite si osobne, ako sa posuvné dvere otvárajú a ako sa s nimi manipuluje. Možno vám to pomôže s výberom.

Pokiaľ vás zaujali naše produkty, kontaktujte nás.

Bezbarierový hliníkový HS portal

Hliníkové zdvižno-posuvné dvere

Plastové zdvižno-posuvné dvere

Blyweert Olympia HI 82 PSK systém

Hliníkové sklopno-posuvné dvere

Balkonové dvere
Rehau Geneo 86